Документи за превоз по суша

Какви документи да подготвим за превоз на стоки по шосе?

Нека да запонем с това, че изпращачът е длъжен да се информира какви документи ще са необходими за превоз на стоката. Транспортната фирма, която ще превози товара, не е длъжна да знае какви домументи ви трябват. Тя ще се погрижи за поълването на CMR или TIR-carnet. За всички други документи трябва да се погрижите вие.

Подготовката на документите не е чак толкова фрустиращо занимание. Ако пратката не е нещо специфично, като например опасен товар и ще се транспортира изцяло в рамките на ЕС (няма да минава през Сърбия например), един опаковъчен лист е напълно достатъчен. Много изпращачи подготвят фактура за стоката, но това е необходимо само ако стоката транзитно преминава през страна, която не е член на ЕС – за което превозвачът знае и ще ви информира.

Ако стоката ще се изнася за страна извън ЕС, като например Сърбия, трябва да се подготви фактура за стоката (забележете – не проформа, а фактура!), декларация за произход или да се подготвят предходните документи, с които е закупена стоката (фактура, вносна митническа декларация ако има). Съответно трябва митническа агенция да ви изготви износна декларация и да ви предствлява на митница за задействането на износ.

Ако ще внасяте стока от страна извън ЕС пак ще трябва митническа агенция да ви изготви вносната декларация, като първо посочите на коя митница желаете да обмитите товара. След като платите мито (ако има) и ДДС, и от митница ви разрешат – може да си получите товара. Ако се забавите с изготвянето на митническата декларация и плащането, може да се наложи товарът ви да се разтовари в склад под митнически контрол и да поседи там – срещу съответното немалко заплащане. Следователно е добре да се конслултирате с митнически агент преди въобще да поръчате товара – така ще се ориентирате и какви мита, такси и ДДС ще се дължат.

Ако превозвате опасни товари е необходима MSDS спецификация на конкретния товар; трябва да знаете класа на опасност, UN-номера и опаковъчната група. Кого да попитате – най-добре производителя на товара.

Ако внасяте стока от страна извън ЕС, с която ЕС има спогодба за внасяне на стоки с намалена или нулева ставка на вносно мито (например Норвегия), изпращачът трябва да се погрижи да бъде издаден EUR.1 сертификат (от Турция аналоът е A.TR сертификат).

Ако изнасяте растения или растителни продукти,например билки, от България (ЕС) към трета държава ще ви е необходим Фитосанитарен сертификат за износ (издаван от ОБДХ) съгласно фитосанитарните изисквания за внос на тази трета държава.

Как да разберете какви точно документи ще са необходими?

Сайтът Info.mitnica.com съдържа изключително полезна информация. А ако не можете да се ориентирате, задайте вашите въпроси на info.mitnica.com/faq_form.php. Консултация с митническа агенция също би била полезен ход. Спедиторските фирми също разполагат с немалък опит относно документите за превоз.

В заключение, в над 90% от случаите, в които се превозват стоки в ЕС, необходими документи са само CMR, опаковъчен лист и евентуално фактура за стоката. А дали ви е необходима допълнителна карго застраховка на товара, може да прочетете тук.

Документи за превоз - ЧМР, опаковъчен лист, фактура

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *